Από το Blogger.

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

by - Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2018

Τι χρειάζεσαι για να κάνεις ένα ταξίδι αστραπή Σάββατο πρωί που θα κρατήσει μόλις μια μέρα και μία νύχτα? Όχι πολλά, παρά μόνο θέληση! Έτσι, κι εγώ Σάββατο πρωί δέχτηκα να ακολουθήσουμε τον Μητσάκο σε επαγγελματικό ταξίδι στην όμορφη Καλαμάτα και ύστερα από μια καλή διανυκτέρευση στην επιστροφή επισκεφτήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη την γραφική Μονεμβάσια!

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Το χωριό
Με τον Δημήτρη δεν βαριέσαι ποτέ, ειδικά τα Σαββατοκύριακα! Τα ταξίδια είναι μέρος της ζωής του και τη δικής μου από τότε που ενώθηκαν οι ζωές μας! Τον ακολουθώ, τον εμπιστεύομαι στο δρόμο και περνάμε πάντα καλά, ειδικά όταν είμαστε τα δυο μας! Φυσικά, τα τελευταία χρόνια έχουμε δύο υπέροχους συνταξιδιώτες, οι οποίοι γεμίζουν τα ταξίδια μας ζωηράδα! Πολύ ζωηράδα, όμως, φίλε μου! Αν έχεις παιδιά και ταξιδεύετε συχνά μας καταλαβαίνεις απόλυτα! Μέχρι και πέρυσι την εθνική οδό Θεσσαλονίκη- Αθήνα δεν την είχαμε τίποτα! Ανεβαίναμε τουλάχιστον 2 φορές το μήνα, μαζί και τα παιδιά εννοείται, κάθε μήνα! Αυτό γινότανε τα 4 πρώτα χρόνια της ζωής μας στην πρωτεύουσα! Τα ταξίδια φέτος μειώθηκαν κατά πολύ γιατί άλλαξαν οι υποχρεώσεις μας! Τώρα πια, γυρίζουμε περισσότερο στο Νότιο τμήμα της Ελλάδος! Ένα από τα ταξίδια μας αυτά ήταν τα Τρίκαλα στην Ορεινή Κορινθία που σου είχα δείξει τον χειμώνα!





Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη E͙v͙i͙ S͙a͙c͙h͙i͙n͙i͙d͙o͙u͙ (@mamas_n_papas.gr) στις

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Η Πελοπόννησος έχει ωραία μέρη να επισκεφτεί κανείς! Ο γύρος της Πελοποννήσου ήταν κάτι που ήθελε να κάνουμε οικογενειακώς ο Φώντας μου πολλά χρόνια, ωστόσο κάθε φορά μας κέρδισε και άλλο νησί της πανέμορφης χώρας μας! Θέλω πολύ να γνωρίσω τα μέρη της και χαίρομαι γιατί ήδη έχουμε αρχίσει αυτό το ταξίδι! Τμηματικά βέβαια αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία!

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Το ταξίδι μας αυτή τη φορά ξεκίνησε από την όμορφη Καλαμάτα! Αυτή την πόλη την αγαπώ! Δεν ξέρω γιατί αλλά αισθάνομαι πράγματα όταν την επισκέπτομαι! Έχει ωραία θάλασσα, ωραίες καθαρές ακτές, καλό φαγητό, νόστιμα παστέλια και φιλόξενους ανθρώπους! Αφού τελείωσε ο Δημήτρης τις υποχρεώσεις του αρχίσαμε να καταστρώνουμε σχέδια! Δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε ποιο δρόμο επιστροφής να ακολουθήσουμε! Μας πίεζε ο χρόνος οπότε έπρεπε να διαλέξουμε μια στάση μόνο πριν την άνοδό μας στην πρωτεύουσα! Έτσι, ο κλήρος έπεσε στην Μονεμβάσια!

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Μόνη + Έμβασις = Μονεμβάσια
Ο βράχος έχει μόνο μια έμβαση εξού και το όνομα

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Η είσοδος του κάστρου

Η Μονεμβάσια, Μονεμβασιά ή Μονεμβασία είναι ένα μέρος ήσυχο, γραφικό με πλούσια ιστορία! Το ιστορικό κάστρο της είναι ένα σημείο που επισκέπτονται όλοι οι τουρίστες που θα βρεθούν στην Πελοπόννησο! Συνάντησα απίστευτα πολύ κόσμο μέσα σε αυτό παρά την αφόρητη ζέστη των -περίπου- 40 βαθμών Κελσίου! Δεν αντέξαμε  να το διασχίσουμε μέχρι την κορυφή του, παρά μόνο περιηγηθήκαμε στα σοκάκια του, είδαμε μόλις 4 από τις 40 εκκλησίες που διαθέτει, σταθήκαμε στα μαγαζάκια με τα σουβενίρ και απολαύσαμε ένα δροσερό αφέψημα με την ελπίδα να σβήσουμε τη δίψα μας! Μπράβο σε όσους αψήφισαν τη ζέστη και πρόλαβαν να ανέβουν πριν κλείσει η Εκκλησία που βρίσκεται μέσα στα τείχη του κάστρου, στο πιο ψηλό του τμήμα!

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Διάβασα πως το παρατσούκλι του τόπου είναι το Γιβραλτάρ της Ελλάδος και πως ο βράχος αυτός αποκολλήθηκε από τη στεριά ύστερα από έναν ισχυρό σεισμό, αν θυμάμαι καλά το 375 μ.Χ! Έχω καλή μνήμη?! Ο βράχος αυτός κρύβει πολλά στοιχεία μέσα του! Οθωμανικά, Βυζαντινά, Ενετικά και Ελληνικά! Οι διάφοροι πολιτισμοί που πέρασαν μέσα από αυτόν έχουν αφήσει τα σημάδια τους και αυτό φαίνεται στο διαφορετικό ρυθμό που βρίσκεις στις εκκλησίες αλλά και στα σπίτια! 

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Θα συναντήσεις στενά σοκάκια γεμάτα καμάρες, με στενά σκαλοπάτια που δυστυχώς γλιστρούν και ένα τοπίο όλο πέτρα που θυμίζει μεσαιωνικό φρούριο! Όμορφα μαγαζάκια με προσεγμένα σουβενίρ από ξύλο, πέτρα, χαλκό και περίτεχνους πίνακες ζωγραφικής! Καφετέριες να πιεις μια δροσερή λεμονάδα ή ελληνικό καφέ με θέα το Μυρτώο πέλαγος και μια ατμόσφαιρα γεμάτη ενέργεια! Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο το γεγονός ότι έζησαν και πέρασαν διαφορετικοί πολιτισμοί από εκεί, αλλά το feeling που σου μένει είναι όντως πολύ δυνατό και σε γεμίζει έμπνευση! Ίσως γι αυτό επέλεξε να ζήσει εκεί ο μεγάλος ποιητής της ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος καταγόταν από εκεί! Το σπίτι του είναι διατηρητέο και μπορέσαμε να δούμε μόνο την είσοδό του!

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Θα ήθελα, ωστόσο, πολύ να ανηφορίσω όλο και περισσότερο στην Άνω Πόλη και να καταφέρω να μπω στο κάστρο και στην Αγιά Σοφιά, ωστόσο με διέλυσε ο καύσωνας και δεν μπορούσα να ανέβω ούτε σκαλί παραπάνω! Απείχα μόλις 15 λεπτά από το σημείο κορυφής! Ακούγονται λίγα αλλά πίστεψέ με με την ζέστη έμοιαζαν ώρες ολόκληρες! Λέγεται πως η εκκλησία της Αγίας Σοφίας είναι πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται στην Πόλη! Δεσμεύομαι να την επισκεφτώ τους χειμερινούς μήνες ίσως που θα έχω παρέα και το Ρουλάκι μου! Σίγουρα το Φθινόπωρο και την Άνοιξη είναι ιδανικός προορισμός η καστροπολιτεία της Λακκωνίας! Επιβάλλεται να φοράς παπούτσι σταθερό και όχι flip flops όπως εγώ, γιατί τα σκαλοπάτια γλιστρούν πολύ! Αξίζει να δεις αυτόν το ζωντανό οικισμό όπου μπορείς να ζήσεις για μερικές μέρες καθότι δεν είναι σίγουρα μόνο ένας μουσειακός  αρχαιολογικός χώρος!

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Στα μέσα σχεδόν της διαδρομής υπάρχει η Εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού (ο συρόμενος προς τη Σταύρωση) και ακριβώς απέναντι από αυτή η αρχαιολογική συλλογή του κάστρου της Μονεμβασιάς, η οποία στεγάζεται σε ένα παλιό μουσουλμανικό τέμενος! Σίγουρα η επίσκεψη εκεί σου προσφέρει ένα απίστευτο ταξίδι στο παρελθόν! Η εκκλησία αυτή έχει τεράστια αξία καθότι μέσα της φυλάσσεται η εικόνα του Ελκόμενου Χριστού αξίας 200.000 ευρώ! Πριν από 40 χρονιά η εικόνα αυτή είχε κλαπεί από ένα απόστρατο, ο οποίος πιάστηκε στο Γκύζη ύστερα από πετυχημένες έρευνες της ασφάλειας Αττικής! Είναι από τις σημαντικότερες, αρχαιότερες και μεγαλύτερες εικόνες της Παλαιολόγειας περιόδου και έχει χαρακτηριστεί ως η σπουδαιότερη Σταύρωση σε φορητή εικόνα! Στην κορυφή αναγράφεται ''ο βασιλιάς της δόξης'' και ο Χριστός είναι με τα μάτια κλειστά! Αριστερά του βρίσκεται η Παναγία με τις Μυροφόρες ενώ αριστερά ο Ιωάννης με τον εκατόνταρχο!

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Η Εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Η πλατεία μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο, το κανόνι και την Εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Το κανόνι μπροστά από την Εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Η Ανατολική Πελοπόννησος ομολογουμένως μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις! Το ταξίδι μας ήταν ευχάριστο μιας και ο δρόμος είναι μια ευθεία πια! Ο Ταΰγετος έκανε την εμφάνιση του με επιβλητικό τρόπο εκεί κοντά στην Σπάρτη, άλλο ιστορικό μέρος, και εγώ δεν σταμάτησα να τον φωτογραφίζω! Πόση ομορφιά εκπέμπει η φύση, μια οροσειρά και όλο αυτό το πράσινο σε συνδυασμό με τον καταγάλανο ουρανό?!!

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Σύντομα θα επισκεφτούμε την Αρχαία Ολυμπία και τη Βυτίνα! Είναι ο επόμενος προορισμός μας! Θα σε πάρω μαζί μας και εκεί μέσα από τα Instagram Stories μου αλλά και μέσα από την αναμνηστική ανάρτηση που θα ετοιμάσω εδώ στη στήλη μου Travel!

Εδώ μπορείς να διαβάσεις και όσα έγραψε το γλυκό και αγαπησιάρικο blog  ''όταν γεννήθηκα ξανά'' για το μαγευτικό αυτό μέρος!

Ως την επόμενη συνάντησή μας σε μαμαδογλυκοφιλώ!







You May Also Like

4 σχόλια

  1. Απαντήσεις
    1. Υπέροχη Ελλάδα από το Βορρά μέχρι το Νότο θα συμπληρώσω εγώ!

      Διαγραφή
  2. Το είδα και το ζήλεψα αυτό το ταξίδι σας. Μα πάνω από όλα σας θαύμασα! Πάντα να περνάτε όμορφα και να ταξιδεύετε όπου έχετε ονειρευτεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή