Σήμερα θα σου δείξω την πιο κλασσική συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά, απόλυτα μαμαδίστικο και πολύ πιθανόν να την ξέρεις και εσύ μιας και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές!!Εμάς με αυτόν μας μεγάλωσε η μαμά μου και τώρα την ίδια συνταγή εκτελώ και εγώ για τα δικά μου πιτσιρίκια!Η διαδικασία είναι πολύ απλή, ακόμα και για την πιο καινούργια νοικοκυρά που θα επιχειρήσει να φτιάξει το πρώτο της γλυκό!
Αν με διαβάζεις θα ξέρεις ήδη πως δεν εκτελώ με γραμμάρια τις συνταγές μου αλλά με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο της κούπας!Για μονάδα μέτρησης φρόντισε να χρησιμοποιήσεις την ίδια κούπα για όλα τα υλικά που χρησιμοποιήσεις! Γράφοντας κούπα του τσαγιού εννοώ την κλασσική κούπα του τσαγιού που έχουμε οι περισσότεροι σε σερβίτσιο στο σπίτι μας!
Τι θα χρειαστείς:
1 κούπα του τσαγιού σπορέλαιο
2 κούπες του τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
3 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
4 κούπες νερό βρύσης
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
κανέλα σε σκόνη για πασπάλισμα
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκάλι
Προαιρετικά προσθέτεις καρύδια, αμύγδαλο ή cranberries ανάλογα τις προτιμήσεις τις δικές σου και των παιδιών!
Εκτέλεση :
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, γιατί ο χαλβάς θα μυρίζει έντονα.
- Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 10 - 12 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.Παράλληλα βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες. Δεν μας νοιάζει να φτιάξουμε σιρόπι, αλλά να λιώσει η ζάχαρη και να βγουν τα αρώματα της κανέλας.
- Οταν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ρίχνουμε το καυτό μείγμα ζάχαρης, ανακατεύοντας προσεκτικά γιατί πιτσιλάει και καίει, σαν λάβα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και αφήνουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι ο χαλβάς να κοχλάσει και να σωθούν τα υγρά.
- Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τον αδειάζουμε στην κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα. Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεφορμαριστεί χωρίς πρόβλημα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς και πασπαλίζουμε με κανέλα. Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει.
Είναι ένα γλυκό που σχεδόν όλες οι Ελληνικές οικογένειες φροντίζουν να υπάρχει στο σπίτι τις ημέρες της νηστείας! Νομίζω πως είναι ιδανικό γλύκυσμα για τα μικρά παιδιά!
Καλό Πάσχα με υγεία φίλοι μου!!
Σε μαμαδογλυκοφιλώ!
7 σχόλια
Ε ρε νοστιμιές!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη!!!!!!
ΔιαγραφήΦαίνεται πεντανόστιμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια ...
Μαρία Έλενα Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη!!!!
Διαγραφήσκετη λατρεια! απλα το αγαπω το γλυκο αυτο. τελευταια φορα δοκιμασα και εβαλα στο σιροπακι και γλυκανισο και του εδωσε ακομα πιο πολυ αρωμα! Μου ανοιξες την ορεξη παλι.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Πασχα κουκλα
Χριστός Ανέστη Ζίνα μου!! Πολύ ωραία ιδέα ο γλυκάνισος λέω να τον δοκιμάσω την επόμενη φορά!!!!!!
ΔιαγραφήΑ ωραία κάνουμε τον ίδιο!!! Απλά θα θυμηθώ να βάλω κανελόξυλο στο νερό που βράζει την επόμενη φορά! Μιάμι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή