Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση των κειμένων ή των φωτογραφιών χωρίς άδεια χρήσης από τον ιδιοκτήτη. Από το Blogger.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ

by - Πέμπτη, Μαΐου 11, 2017

Η σημερινή #βιβλιοπρόταση δεν είναι και τόσο ευχάριστη και σίγουρα καθόλου διασκεδαστική! Θέλω, όμως, πολύ να την μοιραστώ μαζί σου και να πω και εγώ δυο πράγματα που θέλω εδώ και καιρό να ακουστούν και μέσα από την δική μου σελίδα! Το Μέσα από τα μάτια τους μιλά για το προσφυγικό, όπως ακριβώς όμως το ζουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες όχι όπως το αναλύουν στα τηλεοπτικά κανάλια και τα ραδιόφωνα τα τελευταία δύο χρόνια! 


Ελληνοεκδοτική

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου μοιράζεται μαζί μας 12 ιστορίες παιδιών που αναγκάστηκαν να φύγουν μακριά από τον τόπο τους! 12 ιστορίες που σου προκαλούν ανατριχίλα, απογοήτευση και μεγάλη θλίψη! 12 ιστορίες που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους! 12 όνειρα παιδιών που ναυάγησαν μέσα σε μία νύχτα! 12 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μας διηγούνται τον δικό τους Γολγοθά!

Ελληνοεκδοτική

Και οι 12 ιστορίες των ασυνόδευτων αυτών παιδιών έχουν ένα κοινό στοιχείο! Μπορεί να είναι από διαφορετικές πόλεις, από διαφορετικά χωριά και με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, να είναι διαφορετικής εθνικότητας το ένα από το άλλο και να κατάγονται από εντελώς διαφορετικές οικογένειες, ωστόσο ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ! Έφυγαν γεμάτα φόβο, με άδειο το στομάχι, με λίγα χρήματα στις τσέπες και με μία αλλαξιά ρούχα! Δεν τους ένοιαζε πώς θα φύγουν, αρκεί να έφευγαν! Δεν τους ένοιαζε πόσες μέρες θα περιπλανιόντουσαν στο δρόμο, αρκεί να έφευγαν! Δεν υπολόγισαν πόσες μέρες θα έμεναν νηστικοί, αρκεί να έφευγαν! Να έφευγαν πριν μια βόμβα τους ανατίναζε στον αέρα, πριν κάποιος Τζιχανιστής τους φύτρωνε μία σφαίρα στο κεφάλι, πριν υποταχθούν αναγκαστικά στο στρατό που θα τα έστελνε με το έτσι θέλω στον πόλεμο με σκοπό να σκοτώσουν!

Τα παιδιά αυτά ζούσαν μια ζωή όπως ακριβώς και τα δικά μας παιδιά εδώ στην Ελλάδα! Άλλα μεγάλωναν σε πιο ευκατάστατες οικογένειες, άλλα σε πιο φτωχές! Όπως ακριβώς και εμείς στην Ελλάδα δηλαδή! Κάποια πήγαιναν ήδη σχολείο άλλα αναγκάζονταν να δουλέψουν για να ενισχύσουν το πορτοφόλι της οικογένειας! Ναι, είχαν και εκείνα τα παιδιά πρόσβαση στην τεχνολογία και ναι ήξεραν να κάνουν χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης! (Το αναφέρω γιατί σε κάποιους φαίνεται περίεργο ακόμα και αυτό, όταν δηλαδή κοιτούν κάποιον πρόσφυγα με το κινητό στο χέρι).

Τα παιδιά αυτά στήριξαν τις ελπίδες τους σε 'εμπόρους ονείρων' οι οποίοι , με το αζημίωτο φυσικά, θα τους περνούσαν σε έναν τόπο που θα ένιωθαν περισσότερο ασφαλείς! Το ταξίδι τους ήταν μονίμως γεμάτο τρόμο και κινδύνους! Όλα ήθελαν να περάσουν στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον! Να δουλέψουν, να βγάλουν χρήματα και να μπορέσουν να γλιτώσουν και την υπόλοιπη οικογένειά τους από την λαίλαπα του πολέμου! 12 παιδιά βρήκαν εμπόδια, συνεχή εμπόδια με προσβολές και πόνο! 


Ελληνοεκδοτική

Πολλά από αυτά μιλούν για την Ελλάδα με όμορφο τρόπο! Ήταν η σανίδα σωτηρίας τους! Κανένα από αυτά, όμως, δεν θέλει να παραμείνει εδώ! Τα περισσότερα θέλουν να συνεχίσουν μέχρι την Γερμανία, άλλα στο Λονδίνο και κάποια ακόμη στην Ισπανία! Η Ελλάδα είναι λένε πολύ φιλόξενη χώρα αλλά περνάει κρίση! Κανένα από αυτά δεν θέλει να παραμείνει εδώ! 

Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια! Δεν ξέρει κανείς τι του ξημερώνει! Ο πόλεμος στις χώρες αυτές κρατάει χρόνια τώρα! Δεν έχει τελειωμό! Όλοι φωνάζουνε ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΠΟΛΕΜΟ, και εμείς μαζί τους, αλλά κανείς δεν μας ακούει! Είναι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια, είναι απεγνωσμένοι! Προσπάθησε να βάλεις για ένα λεπτό τον εαυτό σου στη θέση τους! Θα σε πιάσει τρέλα! 

Δεν θα πω περισσότερα! Θα πω, μόνο, πως η εικόνα του πνιγμένου παιδιού ξεβρασμένο από το κύμα στην ακτή ήταν κάτι που με συγκλόνισε, με στοίχειωσε και λυπάμαι απίστευτα πολύ που πήρε το φως της δημοσιότητας και τέτοια έκταση μάλιστα! Λυπάμαι απίστευτα πολύ για όλες αυτές τις εικόνες τρόμου που διαδίδουν δεξιά και αριστερά με σκοπό να πουλήσουν! Λυπάμαι για όσους κοινοποιούν αυτές τις εικόνες και σκέφτομαι πως αν ήμουν εγώ στη θέση τους δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να πουλούν τον πόνο μου την και τα τραύματα των παιδιών μου δεξιά και αριστερά! Λυπάμαι που υπάρχουν παιδιά εκεί έξω αβοήθητα, που έχουν δει τους γονείς τους να ανατινάζονται στον αέρα και πόσα ακόμα δεν ξέρω! Λυπάμαι για αυτές τις καρδούλες που ζούνε τέτοια ζωή!


Ελληνοεκδοτική

Αλήθεια..σκέφτομαι πως αυτά τα παιδιά είναι πολύ σπουδαία και πολύ πολύ γενναία!Ξέρεις γιατί?..Γιατί αν και έζησαν την φρίκη παρ'όλα αυτά δεν σταμάτησαν να ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο! Δεν φοβήθηκαν να βουτήξουν στο πέλαγος! Δεν διάλεξαν τον δρόμο του πολέμου αλλά της ελευθερίας! Δεν διάλεξαν τον δρόμο του αίματος αλλά της προσφυγιάς! Είχαν επιλογή να θυμώσουν, να εκδικηθούν, να αρπάξουν τα όπλα.. Δεν το έκανα όμως! Προτίμησαν να φύγουν! 

Αυτό το βιβλίο δεν ξέρω πότε θα είμαι σε θέση να το διαβάσω στα παιδιά μου! Ίσως πολύ αργότερα! Δεν ξέρω αν θέλω να ξέρουν από τώρα όλη αυτή την 'βρωμιά' και την 'ασχήμια' της ανθρωπότητας μας! Μου φτάνει να την ξέρω εγώ προς το παρόν! Αυτά.-

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική για καλό σκοπό σε συνεργασία με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση PRAKSIS! Η συγγραφέας το έχει αφιερώσει στον Πρόεδρο της οργάνωσης, Τζανέτο Αντύπα !Με την αγορά του κάθε βιβλίου ενισχύετε-αι το έργο της οργάνωσης αυτής!
Σε μαμαδογλυκοφιλώ!


You May Also Like

4 σχόλια

  1. Δεν ήξερα πως υπάρχει τέτοιο βιβλίο...
    Εύη συμφωνώ με όσα λες! με όλα όμως...
    Η ασχήμια όμως αυτού του κόσμου νιώθω πως δεν θα πάψει ποτέ... τι κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου ήθελα να γράψω και άλλα πολλά στην ανάρτηση αυτή αλλά το θεώρησα τόσο μάταιο..χαίρομαι που μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσω για τέτοια βιβλία!Και χαίρομαι όταν βλέπω πως οι αναρτήσεις αυτές διαβάζονται! Τα βιβλία μας κάνουν πολύ καλύτερους ανθρώπους!Ελπίζω αυτές οι 12 ιστορίες να μας ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά και να πάψουμε να συμπεριφερόμαστε άσχημα!

      Διαγραφή
  2. Ίσως να μπορέσουμε να κάνουμε τα παιδιά μας καλύτερους ανθρώπους! και που ξέρεις; κάτι μπορεί να αλλάξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εμείς θα μπορέσουμε..αυτά θα μπορούν να πουν την γνώμη τους και να είναι και η σεβαστή αυτή?..αυτός φοβάμαι..

      Διαγραφή

My Insta Posts