Βιβλία για γονείς!! #1
''Το να μεγαλώνεις παιδί, το να είσαι μητέρα ή πατέρας, άξιον εστί.''
Η ανατροφή των παιδιών μας είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που αναλαμβάνουμε στη ζωή μας! Ο τέλειος γονιός δεν έχει γεννηθεί ακόμα ούτε και θα υπάρξει ποτέ! Όλοι είμαστε κατ' εικόνα τέλειοι γονείς! Καθ' ομοίωση τέλειοι γονείς δεν ξέρω αν θα γίνουμε ποτέ!Κουβαλάμε μέσα μας αντιλήψεις και πεποιθήσεις των γονέων μας, των γιαγιάδων μας, αλλά και έχουμε υιοθετήσει άθελά μας λανθασμένους τρόπους συμπεριφοράς με τους οποίους έχουμε ανατραφεί και γαλουχηθεί ή γιατί έτσι επιτάσσει η κοινωνία μας! Διαβάζοντας βιβλία για γονείς άνοιξαν τα μάτια μου, τα αυτιά μου και το μυαλό μου! Όπως θέλεις πες το! Άρχισα να είμαι πιο διαλλακτική! Ανακαλύπτω πόσο λάθος σκέφτομαι σε διάφορες καταστάσεις που προκύπτουν και τρόπους να στέκομαι στη θέση μου σαν γονιός. Σήμερα θα σας μιλήσω για δύο βιβλία που έπεσαν στα χέρια μου πριν λίγες μέρες και δεν μου πήρε πάνω από τρία εικοσιτετράωρα να τα ολοκληρώσω! Δύο βιβλία που τα κρατώ στην βιβλιοθήκη μου και σίγουρα θα ανατρέξω ξανά στο μέλλον.
''Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!''
Νίκος Σιδέρης, Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Το βιβλίο αυτό χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα ως εμπιστευτική επιστολή σε γονείς που σκέφτονται και συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Αναφέρεται σε όλους εμάς τους συνήθεις γονείς με τα καθημερινά προβλήματα, τις συνεχείς απορίες που μας τριβελίζουν το μυαλό αλλά και τις δυσκολίες που συναντάμε. Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας θα υπάρξουν στιγμές που θα συμπεριφερθούν και αυτά αλλά και εμείς άσχημα, που θα βγουν-βγούμε έξω από τα όρια της επιτρεπτούς συμπεριφοράς, ιδίως όταν το παιδί θα διανύει την περίοδο της εφηβείας! Η εποχή έχει μία τάση να θεωρεί πως όταν κάποιος δείχνει δείγματα άσχημης συμπεριφοράς χρήζει ψυχολόγου από την πρώτη στιγμή. Είναι μόδα να λέμε σε κάποιον χρειάζεσαι ψυχολόγο. Ή το παιδί χρειάζεται ψυχολόγο για να σταματήσει να αντιδρά άσχημα! Νομίζουμε πως αυτή η καρέκλα- κρεβάτι ξαπλώνοντας πάνω της θα μας λύσει όλα τα προβλήματα! Όλα, μα όλα, ξεκινούν από το πόσο υγιείς σχέσεις έχουμε αναπτύξει με τους γύρω μας. Από τα παιδιά μας, τον σύντροφό μας, τους γονείς μας τους ίδιους που τώρα έγιναν παππούδες και πάει λέγοντας! Όταν διαβάζεις την φράση ''Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν.'' από έναν διδάκτορα του τμήματος Ψυχολογίας τότε σίγουρα τον εμπιστεύεσαι. Σίγουρα κάτι παραπάνω θα ξέρει!
Είναι πολύ δύσκολο να είσαι εκεί σε όλα. Είναι απλά δύσκολο να εκπληρώνεις πάντα επαρκώς την ιδιότητα του γονιού! Κρατώ τα λόγια του συγγραφέα '' Σίγουρα είναι μία τέχνη το να είσαι καλός γονιός. Ωστόσο, για να μπορέσει να λειτουργήσει μια οικογένεια και να αναθρέψει ένα παιδί ψυχικά ισορροπημένο, η απόλυτη προυπόθεση δεν είναι το καλός, αλλά το γονιός.'' Το κενό των γονέων λοιπόν δεν μπορούν να το καλύψουν οι ψυχολόγοι αλλά μόνο οι ίδιοι οι γονείς!
Με βρήκα σύμφωνη με κάθε άποψη που έχει ο συγγραφέας. Με έβαλε σε σκέψεις με όσα έθεσε, με όσες συζητήσεις με άλλους γονείς μοιράστηκε μαζί μου. Το μυαλό μου άρχισε να επεξεργάζεται πολύ διαφορετικά πια τα πράγματα ύστερα από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Θεωρώ πως μου έλυσες πολλές απορίες και με γέμισε αυτοπεποίθηση σε πολλά θέματα που με απασχολούσαν.Αξίζει να το διαβάσεις και να θυμάσαι πως ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα σε αυτή τη ζωή! Όσο ζεις, μαθαίνεις!
Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ σε τιμή με έκπτωση!
''Μαμά, φτάνει πια η παπαγαλία''
Δημήτρης Σφακιανάκης, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται σε γονείς με παιδιά στο δημοτικό, στο γυμνάσιο ή το λύκειο, που θέλουν να έχουν μια πιο εποπτική εικόνα για το διάβασμα και τη μαθησιακή πορεία των παιδιών τους!Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς στο σχολείο είναι το πώς πρέπει να διοχετεύουν τα παιδιά τις γνώσεις στον εγκέφαλό τους. Μία λανθασμένη μέθοδος, αποδεδειγμένα πια, είναι αυτή της παπαγαλίας- αποστήθισης. Ο συγγραφέας, όντας φιλόλογος και εκπαιδευτικός, εξηγεί σε αυτό το βιβλίο γιατί η παπαγαλία δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο παιδί, πως είναι όλο το σύστημα της εκπαίδευσής μας λάθος και, τέλος, πως εμείς οι ίδιοι οι γονείς αναθρέφουμε τα παιδιά μας με την δεοντολογική προοπτική ''Μάθε παιδί μου γράμματα'' για να είσαι κάποιος σε αυτή τη ζωή, για να έχεις κοινωνικό κύρος και να σε αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι με σεβασμό. -Πόσο λάθος όλο αυτό-
Ο Δημήτρης Σφακιανάκης μας δίνει τρόπους αποτελεσματικούς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαβάσουν σωστά!Τονίζει, πως απαραίτητη προυπόθεση όταν το παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα στο σχολείο ως εκκολαπτόμενος μαθητής είναι να έχει την πρακτική και ψυχολογική στήριξη του γονιού!Μας δίνει συμβουλές πως να διαπαιδαγωγήσουμε σωστά το παιδί μας ώστε να αυτονομηθεί προοδευτικά στη μελέτη του.
Μπορεί να απευθύνεται σε γονείς με παιδιά των ηλικιών που σας ανέφερα πιο πάνω, ωστόσο εγώ το βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμο και ας έχω παιδιά στην προσχολική ακόμα ηλικία, μιας και θα είμαι σίγουρα προετοιμασμένη όταν τα δικά μου φτάσουν στο σημείο του διαβάσματος. Θα ξέρω πως πρέπει να λειτουργήσω, πώς να σκεφτώ, πώς να το βοηθήσω χωρίς απαραίτητα να το χειραγωγήσω!Χάρηκα που διάβασα για το πόσο σημαντικός είναι ο ενθαρρυντικός ρόλος του γονιού και το πόσο κακό κάνουμε στα παιδιά μας όταν είμαστε πιεστικοί και ακολουθούμε λανθασμένη διδακτική στήριξη!
Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ με έκπτωση!
Όχι μόνο το συστήνω ανεπιφύλακτα, αλλά θεωρώ πως είναι απαραίτητο να υπάρχει στην βιβλιοθήκη του κάθε γονέα!
Ως την επόμενη συνάντησή μας, σε μαμαδογλυκοφιλώ!
0 σχόλια