Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση των κειμένων ή των φωτογραφιών χωρίς άδεια χρήσης από τον ιδιοκτήτη. Από το Blogger.

ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΣΕ ΚΑΣΤΡΑ * ΜΙΝΩΑΣ

by - Σάββατο, Αυγούστου 04, 2018

Έψαχνα από καιρό ένα βιβλίο που να μιλά για τους ρόλους που έχει αποδώσει η κοινωνία μας στο κάθε φύλο και κατά πόσο είναι άκαμπτοι αυτοί οι ρόλοι! Τα στερεότυπα καλά κρατούν και βοηθούν στην κυριαρχία του ''μη και μη και μη'' στις ζωές των παιδιών μας! Για παράδειγμα δεν μπορεί ένα αγόρι να παίζει με κούκλες ή ένα κορίτσι δεν είναι και τόσο κομψό να παίζει ποδόσφαιρο! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αφήνουμε την φαντασία του παιδιού ελεύθερη και να βάζουμε την σκέψη του σε καλούπια! Το βιβλίο ''δεν ζουν όλες οι πριγκίπισσες σε κάστρα'' από τις Εκδόσεις Μίνωας είναι ένα βιβλίο που διαπραγματεύεται αυτή την υπόθεση!

den zoun oles oi prigkipisses se kastra


Τι θα ήθελες να γίνεις: Πριγκίπισσα? Πειρατής? Δασκάλα ή επιστήμονας? Και που θα ήθελες να παίξεις? Σ' ένα κάστρο? Σ' ένα πλοίο πειρατικό? Σε μια βιβλιοθήκη ή σ' ένα εργαστήριο διαστημικό?
Εσύ αποφασίζεις, γι' αυτό σκέψου ό,τι σ' αρέσει. Οι σκέψεις σου πλάθουν εικόνες, η φαντασία στήνει σκηνικά, όμορφα όνειρα πολύ, θαυμάσια, εκπληκτικά...

den zoun oles oi prigkipisses se kastra

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται σημείωμα για τους γονείς και όσους ασχολούνται με την ανατροφή - φροντίδα των παιδιών, με χρήσιμες κατατοπιστικές συμβουλές πως να παίξουν με τα παιδιά και τελικά να εμπνευστούν εικόνες πέρα από τους περιορισμένους ρόλους και τις προσδοκίες που δημιουργούν τα έμφυλα στερεότυπα!

den zoun oles oi prigkipisses se kastra

Το να μεγαλώσεις ένα παιδί μακριά από τα στερεότυπα, τις δεισιδαιμονίες και τις προκαταλήψεις είναι πολύ δύσκολο! Ένα βιβλίο δεν είναι αρκετό για να φέρει την αλλαγή! Η αλλαγή θα έρθει μόνο όταν οι γονείς αντιληφθούμε πόσο πιο ελεύθερα θα αισθανθούν τα παιδιά όταν θα παίξουν όπως θέλουν! Μέσα από το παιχνίδι το παιδί ανακαλύπτει μαγικούς κόσμους, υποδύεται ρόλους και μεγαλώνοντας ανακαλύπτει τι του αρέσει και τι όχι! 

den zoun oles oi prigkipisses se kastra

Προσπαθώ να μάθω στα παιδιά μου να σέβονται τις επιλογές των άλλων, να μην κρίνουν και να μην κατακρίνουν! Να δέχονται χωρίς απαραίτητα να αποδέχονται ότι δεν τους αρέσει! Και όχι δεν ζουν όλες οι πριγκίπισσες σε κάστρα με υπηρετικό προσωπικό και άλογα σε άμαξες, ούτε οι πειρατές καράβια αληθινά! Αν κοιτάξει μέσα του το παιδί θα βρει όλες εκείνες τις αξίες που θα το βοηθήσουν να γίνει αυτό που πραγματικά ονειρεύεται! Γιατί το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να είσαι αυτό που θέλεις εσύ να είσαι! Όχι αυτό που επέλεξαν οι άλλοι για σένα! 

Το σημείωμα που κρύβει στο πίσω μέρος το βιβλίο είναι χρήσιμο! Διαβάστε το προσεκτικά και βοηθήστε εσάς ως γονέα αλλά και το παιδί σας! Το βιβλίο μπορείς να το κάνεις δικό σου από εδώ!
Σε μαμαδογλυκοφιλώ!





You May Also Like

2 σχόλια

  1. Νομίζω δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη αυτή η ανάρτηση! Χθες έπεσε αυτό το βιβλίο στα χέρια μου και αρχικά εντυπωσιάστηκα με τη μοναδική εικονογράφηση της Valeria Dopalmo, ενώ μου θύμισε τον Καρυοθραύστη (εκδ. Ψυχογιός) που αγαπάω και έχει εικονογραφήσει επισης. Μετά διάβασα το κείμενο και τότε αποφάσισα ότι θέλω να το πάρω για τη μικρή μου, για να το διαβάσει αργότερα μιας και είναι μόλις 2. Μπράβο για την όμορφη παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιό σας! Δυστυχώς όσο κι αν προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας πιο ελεύθερα η κοινωνία είναι γεμάτη στερεότυπα! Συμφωνώ για την εικονογράφηση! Καλό μήνα και καλή σχολική χρονιά!

      Διαγραφή

My Insta Posts