Τα παιδιά στο μουσείο!
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε επίσκεψη με το νηπιαγωγείο μας στο Παιδικό μουσείο καθώς και στο Λαογραφικό Μουσείο της Αγγελικής Χατζημιχάλη!..Η εκδρομή μας συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και ομολογώ πως ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να δείξουμε στα παιδιά μας πόσο σημαντικό είναι να επισκέπτεσαι τέτοιους χώρους είτε είναι ιστορικής σημασίας είτε λαογραφικής είτε επιστημονικής και ούτω καθεξής..Η ημέρα αυτή είναι ημέρα γιορτής της ιστορίας και του πολιτισμού! Οπότε έπρεπε με κάποιο τρόπο να πάρουν μια γεύση και τα παιδιά μας από το τι σημαίνει επίσκεψη σε έναν τέτοιο χώρο... Με την σωστή περιήγηση και τον συνεχή διάλογο τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν το πόσο σημαντική είναι η ιστορία του κάθε λαού και πώς όλοι πρέπει να την γνωρίζουμε μιας και μας αφορά απόλυτα!..Ακόμη και στη νηπιακή ηλικία.. Γιατί ο σπόρος της γνώσης πρέπει να σπέρνεται από νωρίς..Ο δικός μου πιτσιρικάς έφυγε γεμάτος απορίες και νέες πληροφορίες!..
Σύμφωνα με τον Σωκράτη όλες οι γνώσεις είναι καλά κρυμμένες μέσα μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο ειδικός να μας τις εκμαιεύσει!.. Αναφέρομαι, όπως πολύ σωστά κατάλαβες, στην μαιευτική του μέθοδο! Όπως ακριβώς η μαία καταφέρνει να ''βγάλει'' το νεογέννητο από τα σπλάχνα της μανούλας, έτσι ακριβώς και οι δάσκαλοι, ή στην προκειμένη περίπτωση οι ξεναγοί μπορούν να μας βοηθήσουν να επαναφέρουμε στη μνήμη μας την ''ιδέα''- την αλήθεια- την γνώση!.. Πάμε να δούμε τι εκμαιεύσαμε από την επίσκεψή μας στο ''Παιδικό Μουσείο'' !!..
Πρόκειται για έναν ευχάριστο χώρο , ο οποίος κρύβει διάφορα θεματικά δωμάτια!..Υπάρχει επίσης εργαστήρι με διαδραστικές δημιουργικές δραστηριότητες. Σκοπός του παιδικού μουσείου να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν, για αυτό και διαθέτει δωμάτια που αντικατοπτρίζουν την αγορά, τη ζωή στο σπίτι, τις κατασκευές από υλικά που δεν χρησιμοποιούμε πλέον, την κουζίνα και τα μαγειρέματα και διάφορα ακόμη. Τα εκθέματα είναι σχεδιασμένα και τοποθετημένα έτσι ώστε να κεντρίζουν την σκέψη μέσα από την αλληλεπίδραση με αληθινά αντικείμενα. Έτσι η επίσκεψη στο Μουσείο είναι μία ευχάριστη εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κάθε ηλικίας που το επισκέπτεται κάθε φορά, αλλά και εξίσου εκπαιδευτική μιας και τα βοηθά να αναπτύξουν τις ικανότητές τους για παρατήρηση, έρευνα και κατανόηση του κόσμου στον οποίο ζουν και μεγαλώνουν!
Τα δωμάτια με διαφορετική θεματολογία κάθε φορά έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στον μικρό ξεχωρίζοντας το ''Δωμάτιο του Έτσι και του Αλλιώς '' περισσότερο από όλα!
Η εκπαιδευτική μας εκδρομή συνεχίστηκε λίγο παραδίπλα στο Λαογραφικό Μουσείο της Αγγελικής Χατζημιχάλη, όπου στην ουσία πρόκειται για το ίδιο το σπίτι της Λαογράφου όπου έζησε, εργάστηκε και πέθανε. Η Αγγελική Χατζημιχάλη ήταν μία σπουδαία Ελληνίδα συγγραφέας και λαογράφος και με το έργο και τον τρόπο της συνέβαλε ώστε να διατηρηθεί η η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Στο κτίριο αυτό πλέον λειτουργεί λαογραφική βιβλιοθήκη με βιβλία και περιοδικά σχετικά με την λαική τέχνη, την εθνογραφία, την λαική γλώσσα και λογοτεχνία!. Τα δωμάτια του 3όροφου κτιρίου μαρτυρούν ήθη και έθιμα της εποχής του Μεσοπολέμου, κρύβουν μέσα τους αργαλειό, γραφομηχανή, φορεσιές της εποχής, κεντήματα, υφαντά, αγροτικά εργαλεία εικόνες και πίνακες ζωγραφικής που επιμελήθηκε η ίδια!.. Επίσης, εντύπωση μας έκανε το πόσο όμορφα ξύλινα έπιπλα και ξυλόγλυπτα διαθέτει το σπίτι, τα οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα της ξεναγού τα σχεδίασε η ίδια και είναι βασισμένα σε λαικά μοτίβα!..
Την Κυριακή στις 29 Μαίου είδα πως το Βυζαντινό Μουσείο οργανώνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πλαίσια της δράσης που ονομάζει Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές.. Σκέφτομαι πολύ να πάω με τον μικρό και ας είναι η ημέρα που βγαίνουμε όλη η οικογένεια μαζί! Την πληροφορία την βρήκα στο Κάθε μέρα γονείς!
Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τα ερεθίσματα που θα δεχτεί το παιδί μεγαλώνοντας! Τόσο από την οικογένειά του όσο και από το σχολείο του!Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε να εκμεταλλευόμαστε δημιουργικά κάποια απογεύματά μας!..Είτε βλέποντας κάποια ταινία, είτε διαβάζοντάς ένα βιβλίο, πηγαίνοντας θέατρο, κινηματογράφο αλλά και στο Μουσείο!..Έχουμε τόσα πολλά να δείξουμε στα παιδιά μας. Αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που όλοι κρύβουν από πίσω μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Από τη στιγμή που κατάλαβα ότι ο Ντίνος ακολουθεί σε όλα θα το εκμεταλλευτώ όσο περνάει από το χέρι μου!
Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας σας μαμαδογλυκοφιλώ!
0 σχόλια