Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση των κειμένων ή των φωτογραφιών χωρίς άδεια χρήσης από τον ιδιοκτήτη. Από το Blogger.

Σκουφοκοκκινίτσα, Μαρίνα Γιώτη.

by - Σάββατο, Μαΐου 07, 2016

Η  ''Σκουφοκοκκινίτσα'' είναι ένα βιβλίο που από τον τίτλο του και μόνο μου κίνησε ιδιαίτερα την περιέργεια. Σκέφτηκα πώς αυτή η αντιστροφή στις δύο λέξεις σίγουρα κάτι θα σήμαινε και θα έδινε στο διάσημο παραμύθι μία άλλη οπτική. Γιατί όπως πολύ σοφά δηλώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου '' Έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δύο όψεις τα νομίσματα.."..Και επειδή όπως σας έχω πει και στο παρελθόν δεν μου αρέσουν πολύ τα παραμύθια που μας διάβαζαν οι γονείς μας, μιας και τα θεωρώ κατά πολύ ξεπερασμένα και πως δεν ανταποκρίνονται πλέον στην νοημοσύνη των σημερινών παιδιών, χάρηκα ιδιαίτερα που κάποιος συγγραφέας κατάφερε να πάει ένα βήμα παραπέρα αυτή την ιστορία και να αποδείξει πως δεν είναι όλα όπως φαίνονται! Σίγουρα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος!..Όπως ακριβώς θέλω να καταφέρει το παιδί μου να σκέφτεται!.. Πολύπλευρα και με κριτική σκέψη. Να μην δέχεται μασημένη τροφή αλλά πάντα να έχει την δυνατότητα να ερευνά και μόνος του τις παραμέτρους..Θα μου πεις όλα αυτά σε ένα παιδικό βιβλίο?..Και όμως ναι...Όλα αυτά σε ένα παιδικό βιβλίο.
Μαρίνα Γιώτη


Η Μαρίνα Γιώτη είναι μία ιδιαίτερα ταλαντούχα συγγραφέας παιδικών βιβλίων και κάποια στιγμή θέλω πολύ να κουβεντιάσουμε και για την ''Στιγμούλα'' της. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφόρησε αυτό το βιβλίο με το τόσο σημαντικό μήνυμα κατά του ρατσισμού, του σχολικού εκφοβισμού (bullying) αλλά και την φιλία!..Οι 3 σημαντικές αυτές μείζονος σημασίας λέξεις καλύπτονται με τον καλύτερο τρόπο μέσα σε αυτό το βιβλίο!
Εκδόσεις Διόπτρα
Η ιστορία αρχίζει με την κλασσική εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας όπου εμφανίζεται μπροστά ο Κακός Λύκος, ο οποίος καταφέρνει να μάθει για που ξεκίνησε η μικρή ώστε να φτάσει πρώτος και εν τέλει να τρομάξει την γιαγιά της. Η πρώτη καταγραφή του παραμυθιού (Σαρλ Περό) θέλει τον κακό Λύκο να τρώει την Κοκκινοσκουφίτσα, ενώ η αμέσως επόμενη έκδοσή της (Αδελφοί Γκριμ) να τρώει και την γιαγιά της μαζί με αυτήν. Το δίδαγμα των τότε εκδόσεων ήταν να μην μιλούν τα παιδιά ποτέ σε ξένους. Ο τρόπος βέβαια προσέγγισης του θέματος ήταν λιγάκι βάρβαρος. Δεν νομίζεις?..Η Μαρίνα Γιώτη ωστόσο, δεν επικεντρώνεται τόσο στο θέμα αυτό όσο στο φαινόμενο του bullying που μας απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες πολύ. Γιατί ο λύκος πρέπει να είναι πάντα ο κακός?...Και γιατί διδάσκουμε στα παιδιά μας στερεότυπα από τόσο μικρή ηλικία?Μαρίνα Γιώτη
Η ''Σκουφοκοκκινίτσα'' λοιπόν προσπαθεί να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές με την βοήθεια ενός σοφού μπούφου ντετέκτιβ ο οποίος προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση του Κυνηγού και του Κακού Λύκου...Τι γύρευε έξω από το σπίτι την συγκεκριμένη στιγμή ο Κυνηγός και πόσο είναι εφικτό να περνούσε τυχαία έξω από το σπίτι της γιαγιάς?..Μήπως κρύβεται κάτι το διαφορετικό πίσω από την ιστορία αυτή?..
Σκουφοκοκκινίτσα
Αν θέλετε να το ανακαλύψετε δεν έχετε παρά να το αγοράσετε από το online κατάστημα των Εκδόσεων Διόπτρα και να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει την κριτική του σκέψη αλλά και να βλέπει πέρα από το προφανές!

Ως την επόμενη βιβλίο- ιστορία μας σας μαμαδογλυκοφιλώ!

You May Also Like

0 σχόλια

My Insta Posts